Hoher Dachstein 2.995m

autor: | Říj 21, 2007 | 2006-2007, Alpy, Kronika

Za nádherného „babího léta“ podzimu 2007 jsem se spolu s Martinem ve dnech 14.-18.10.2008 zúčastnil kurzu běžeckého lyžování ve známém středisku RAMSAU a. D. pod masivem DACHSTEINU v Rakouských Alpách. Byli jsme ubytováni v příjemném penzionu EBERLEHNERHOF nad Ramsau, vlastní kurz probíhal na Dachsteinském ledovci na dvou běžeckých okruzích a to souběžně s řadou reprezentací (Němci, Kazachové, Bulhaři, Finové, Slovensko atd.). Počasí (až na poslední den, kdy přišla opravdová zima) bylo ideální. Tréninky probíhaly dopoledne (ve vysoké nadmořské výšce i tak to byla velká dřina), odpoledne byla vyhrazena pro jinou sportovní aktivitu (kolečkové lyže, turistika, bazén, jen výjimečně se jelo opět běhat na ledovec), večery byly věnované teorii a rozborům videozáznamů.

V rámci tohoto kurzu jsme s Martinem jedno dopoledne a to 16.10. věnovali výstupu na HOHER DACHSTEIN a to „klettersteigem“ vedoucím přes tzv. OSTSCHULTER. Cesta vede poměrně strmým pilířem vlevo od klasické normálky, je dobře zajištěna, ale vzhledem k pokročilému ročnímu období měla místy již zimní charakter (část lan byla již pod sněhem, který napadl před našim příjezdem). Z vrcholu pilíře se následně traverzuje po lávce do normálky (ve skále, my jsme tento úsek zdolali sněhem, tak jako ostatní, několik desítek metrů pod zmiňovanou lavicí). Dále se jde již klasikou ve žlabu, většinou však jeho pravou stranou ve skále (místy sníh i led) až k vrcholovému kříži. V důsledku nádherného počasí bylo na vrcholu poměrně hodně lidí, kteří si, tak jako my, mohli doslova vychutnat nádherné rozhledy v čistém horském vzduchu.

Sestup jsme provedli normálkou nejkratší cestou přímo na firnový svah a jim jsme sešli na ledovec a ke stanici lanovky. Po obědě jsme ještě zvládli trénink na lyžích. Následující den jsem sám (Martin trénoval na běžkách) vystoupil ještě na vyhlídkový vrchol HOHER GJAIDSTEIN (2794 m) ležící uprostřed amfiteátru severní strany masivu DACHSTEINU a vlastně rozdělující ledovec v této oblast na větší Hallstattský a menší Schladmingerský.

Výstup na tento vrchol byl snadný, po značené cestě s jednoduchými lezeckými místy zajištěnými lany. Na oblém suťovém vrcholu pro změnu nikdo nebyl (cestou jsem potkal pouze jediného turistu zato však se psem, který měl na nohou dokonce jakési bačkory, snad aby neomrzl), ale výhledy z něho, především na masiv DACHSTEINU, byly opět neopakovatelné.

Celý kurz se náramně vydařil, neboť se nám podařilo tréninkové úsilí na běžkách zpestřit i pěknými výstupy a dobře se tak připravit na blížící se zimní lyžařskou sezonu. Výstup na DACHSTEIN opravdu stojí za to absolvovat, i když, a jinak už to zřejmě v Alpách nebude, se musí počítat s davy lidí, zvláště vydaří-li se počasí tak kouzelně jako tentokráte nám.

Autor: Franta Gregar