Dva pokusy o Matterhorn

autor: | Čvc 29, 2013 | 2012-2013, Alpy, Kronika

S výstupem na tento vrchol jsme koketovali již dva roky a letos jsme se rozhodli, že to zkusíme. 29.7.2013 jsme s Martinem vyjeli v půl šesté ráno. Zvolili jsme klasickou cestu na západ až k Rýnu a potom dolů na jih přes Basel a Průsmyk sv. Bernarda do Aosty a pak zase vzhůru do Cervinie. Kemp nikde, tak jsme přespali na parkovišti v autě.

Našim prvním cílem byl snadný vrchol Breithorn z důvodu aklimatizace. Byla to spíše taková procházka, protože do výšky 3400 m se dá snadno vyjet lanovkou. Nám se to podařilo se slevou za 20,50 €. Byl to choďák sněhem až na vrchol. Dalo by se jít z vrcholu ještě dále hřebenem, ale my jsme to otočili zpátky stejnou cestou. Dole v Cervinii jsme byli v 15 hodin. Zvažovali jsme, jak půjdeme zítra. Na chatu Ducca Abruzzi nám nabízeli dopravu terénním autem pro pět lidí za pouhých 100€. Nakonec jsme si zarezervovali chatu za 40 € na jednoho se snídaní. Na noc jsme tentokráte sjeli asi 15 km dolů do kempu.

Ráno ve středu balíme stan a jedeme zpět do Cervinie, auto parkujeme u hřiště. Batohy na záda a začínáme stoupat. Po pohodlné polní cestě dojdeme až k chatě Ducca Abruzzi ve výšce 2802 m. Ráno pokračujeme dále již obtížnějším terénem. Nejdříve po skále později i po sněhových polích, traverz po Lví hlavou je ve sněhovém svahu cca 50°. Ze sedla je pak poslední skalní úsek s kolmou 15 m stěnou pomocí zavěšeného lana. Na chatu Carrel ve výšce 3830 m jsme dolezli za 6 hodin, což znamená, že jsme pomalí. Ta kolmá stěna pod chatou nám oběma shodila morál. Teď je odpoledne a tady pere slunce a my odpočíváme a vaříme jídlo. Výhled je odtud nádherný. My však zvažujeme co dál. Jsou tu dva Češi a ti říkají, že na vrchol včera vylezla jen jedna dvojka a ta se vrátila po půlnoci. To nás definitivně zlomilo a rozhodujeme se, že zítra sestoupíme dolů. Spalo se celkem dobře, i když byla trochu zima.

Vstáváme v 5 a dolů vyrážíme v 6 hodin. Měli jsme ze sestupu trochu obavy, ale šlo to dobře a rychle. S ubývající výškou se jako obvykle morál opět vracel. U auta jsme byli ve 12 hodin. Postupně docházíme k tomu, že jsme to vzdali moc brzo. Fyzicky bychom mohli a počasí bylo ideální. No bylo hodně těžké to zpracovat, ten brouk v hlavě hlodal dlouho.