DVĚ ZIMY NA ČESKÝCH HORÁCH – ČÁST I. – ZIMA 2012

autor: | Úno 22, 2012 | 2012-2013, Kronika

 V právě uplynulé a také předcházející zimě jsem strávil vcelku slušný počet dní na našich horách, kde jsem absolvoval řadu přejezdů na běžkách, eventuálně několik zimních výstupů na některé z jejich vrcholů. O těchto výletech trochu opožděně podávám jako možnou inspiraci na kondiční přípravu stručnou informaci doplněnou několika fotografiemi.

ŠUMAVA ze ŽELEZNÉ RUDY přes PRÁŠILY na MODRAVU ve 2 dnech (15.-16.1.2012)

  Za slušného zimního počasí (teplota i přes den pod 0 st.C.) krásnou šumavskou přírodou s přespáním v turistické chatě v Prášilech.

Celkem 41 km většinou v kvalitních stopách, poměrně velká převýšení, nejvyšší bod trasy byl Poledník (1315m) s velmi pěkným rozhledem na šumavské kopce a hvozdy. 

SLAVKOVSKÝ LES v okolí MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ (25.1.2012)

Jednodenní nenáročný výlet do Slavkovského lesa. V jen mírně členitém terénu nad Mariánskými lázněmi převážně velmi dobré strojové stopy (k nim lze vyjet lanovkou), ale i v terénu slušné turistické. Celkem 21 km, nejvyšší bod Králův (Modrý) kámen (852m).

ČESKOMORAVSKÁ VYSOČINA ze SVRATKY přes TŘI STUDNĚ do ŽĎÁRU N.S. ve 3 dnech (20.-22.2.2012)

První den cesta za proměnlivého počasí ze Svratky na Devět skal (836m – nejvyšší bod) a sjezd na Tři studně (ubytování na chatě Duha, velmi slušné, stravování vedle v malém penzionu),

 další den okruh kolem Tří studní přes Sněžné za nádherného počasí

a následně závěrečný přejezd do Žďáru n. S. z větší části za mlhy.

Převážně ve strojové stopě, v terénu až na malé výjimky slušné turisticky prošlápnuté stopy, horší kvalita před Žďárem n.S., terén dosti členitý, ale jen místy větší převýšení, celkem 55 km.

Text a foto : Franta GREGAR