Tři dny v rakouském Höllentalu

autor: | Kvě 8, 2013 | 2012-2013, Kronika, Skály

Ve středu 8.5. brzy ráno (cca 3:45) mě nabírají Petr s Pavlínou před domem, o chvilku později v Benátkách ještě naskočí Jarda a vyrážíme směr Vídeň. Původně jsme měli v plánu navštívit sportovní vápencovou oblast Peilstein, avšak na poslední chvíli nás zlákala oblast Hollentalu svým množstvím vícedélkových cest a také trochu zvědavost z nové oblasti. Je to stejným směrem a přibližně stejně daleko.

Pořádný náklad

Cestou nás trochu zdrží ranní zácpa ve Vídni, ale i přesto mezi osmou a devátou již rozbalujeme stany na kamenité ploše kempu v Kaiserbrunnu. Kemp je zdarma, je zde WC a umyvadlo se studenou vodou, chybí tu jen sprcha. Nevýhodou je také zákaz rozdělávání ohně, který překazil naše plány se zásobou špekáčků, které jsme si přivezli z Čech.

8.5. 2013 – Vordere Stadlwand
Po zabydlení v kempu a malé svačince vyrážíme do skal. Pro první den jsme vybrali skalku „Vordere Stadlwand“, která je celkem blízko a nabízí několik až 150m dlouhých cest v s obtížností kolem 5 UIAA. Nástup od silnice trval cca 20 minut, kolem jedenácté jsme tedy stáli pod skálou. Již během lezení prvních délek se ukázalo, že pro první den byla tato skála dobrou volbou na seznámení se s místními podmínkami. V cestách je poměrně dost fixního jištění, případně tutových erárních smyc a kde nic není, tam je mnoho možností vlastního jištění ať v bezpočtu skalních hodin či za všudypřítomné stromy. Z počátku všichni trochu válčíme s dvojitými lany, které se nám uzlují, než dostatečně vychytáme manipulaci. Z vícedélkových cest se sestupuje po svých podél suťáku na levé straně skály.

Vordere Stadlwand
  • Fensterplatte 5+ (140m) – Lukáš a Jarda
  •  Vordere Stadlwandplatte 5- (125m) – Lukáš a Jarda
  •  Verdonplatterl 7- (20m) – Jarda, Lukáš, Petr
  •  Sanduhrenparadies 4- (160m) – Petr a Pavlína
  •  Plattengalerie 5- (asi 125m) – Petr a Pavlína
  •  Grasharfe 6 (20m) – Petr

Večer v kempu po vydatné večeři vychladíme pár lahváčů Svijanského mázu v ledově studené říčce Schwarza a plánujeme lezení na druhý den. Předpověď počasí slibuje pěkný den, brousíme si tedy zuby na něco většího. Nakonec padla volba na cca 350m vysokou stěnu „Hauptwand“, ve které vedou dvě šestky vedle sebe. Plánujeme, že my s Jardou polezeme „Himmelsleiter 6+“ a Petr s Pájou vedlejší cestu „Sonnenplattenweg 6“.

9.5.2013 – Hauptwand
Ráno si přivstaneme, dáváme snídani a vyrážíme pod stěnu Hauptwand. Již při nástupu tušíme, že ve stěně nebudeme sami. Nástup trvá cca 1 hodinu, zpočátku se jde celkem příjemnou pěšinkou v lese, o kousek výš již traverzujeme asi dvě suťové pole a nakonec se po čtyřech hrabeme suťákem přímou ztečí pod stěnu.

Hauptwand – pohled od silnice

Zde nám dochází, že naše tušení se naplnilo. V cestě „Himmelsleiter 6+“ je již několik dvojic a pod nástupem čekají další. S jardou se shodujeme, že polezeme raději s Petrem a Pavlínou také „Sonnenplattenweg 6“,

Sonnenplattenweg 6 (330m)

ve které jsme viděli jen jednu dvojici, která stejně již byla dost vysoko. S Jardou nastupujeme první, Petr s Pavlínou se drží v těsném závěsu. Celé odpoledne si užíváme pěkné počasí, pohodové místy lesní a místy exponované lezení s krásnými výhledy do údolí. V lesních úsecích jistíme a štandujeme za stromy, v náročnějších pasážích je většinou dostatek fixního jištění, málokdy je potřeba přidávat něco svého. Na vrcholu posvačíme, sbalíme lana a následujeme sestupovou pěšinku s mužíky. Cestou dolů traverzujeme několik strmých suťových polí, až nás cesta svede do našeho námého velkého suťáku pod skálou, ve kterém si pár stovek metrů „zaserfujeme“ v kamínkách, dokud se nám nepodaří utéci do lesa a jím na silnici k autu. Sestup nám zabaral také cca jednu hodinu. Splavení ze sebe shazujeme lezecké cajky a jdeme se osvěžit do ledové řeky. Vydařený den zakončujeme znovu večeří a Svijanským pivkem, tentokráte však tušíme špatné počasí na další den a tak raději dopíjíeme vše co máme, abychom to nemuseli vézt domů.  Zároveň plánujeme nějaké kratší lezení na dopoledne, než přijde očekávaná fronta. Nabízí se na pohled pěkná skalní dominanta přímo nad kempem.

10.5.2013 – Kaiserbrunner Turmstein
Kolem desáté ráno vyrážíme na slibně vyhlížejcí „Kaiserbrunner Turmstein“, který se tyčí přímo nad kempem. Nástup je poměrně strmý a zabírá nám cca půl hodinky.

Jarda hned u paty skály nastupuje do cesty „GA GAGA GAA 6+ (40m)“, na druhém za ním s vypětím sil vyfuním na velkou polici, odkud se nastupuje do dalších cest vedoucích na vrchol.  Zde Petr s Pavlínou, kteří si vyšlápli až sem, již dolézají první délku cesty „Westsidestory 6- (55m)“. S Jardou si dáváme pod nástupem svačinku a když je volno, nastupujeme do této cesty také.

Kaiserbrunner Turmstein – Štand v cestě Westsidestory

Během druhé délky již pozorujeme, větší oblačnost nad údolím. Petr s Pavlínou již sestupují a domlouváme se, že půjdou napřed do kempu sbalit stany, dokud jsou suché. My si vychutnáme pár okamžiků hezký výhled z vrcholu a raději je následujeme. Protože zde celou dobu lezeme na dvojčatech, slaňujeme dvě délky najednou pak ještě jednu a už pochodujeme lesem do kempu.

Sbalíme stan, poobědváme a odjíždíme do Čech. Cestou se stavujeme u Petrovo známých v Perné u Mikulova, kde koštujeme a nakoupíme vínečko. Ještě večer jedeme domů. V Lysé kolem půlnoci vypadnu naprosto vyřízený z auta a sunu se k domovu…