Vysoké Tatry – Zelené pleso

autor: | Dub 20, 2003 | 2002-2003, Kronika, Tatry

Účastníci: V. Krejčí – vedoucí, J. Křena, J. Kupr, J. Papáček, J. Víš

Průběh akce:

20.3. Večer odjezd vlakem. Jirka zajistil lůžka, cestování bylo pohodlné, skoro příjemné.

21.3. Výstup na chatu. Odpoledne pro nováčky základní instruktáž pohybu ve sněhu, brždění pádů, jištění. Křena, Papáček, Kupr a Víša výstup do Západní Kozí štrbiny a na Kozí kopku. Krejčí sestup na chatu. Počasí: slunečno, jasno, silný vítr a velká zima.

22.3. Krejčí léčí bolavou nohu. Ostatní chtějí vystoupit na Kozí štít z doliny Bielých ples. V důsledku nejednotného velení byl proveden trek kolem Kozího štítu, aniž by bylo dosaženo vrcholu. Počasí: slunečno, jasno, vítr a zima.

23.3. Všichni účastníci: plánován přechod Karbunkulového hřebene od Jastrabieho sedla po Belasou vežu. Na hřebeni nebyly dobré podmínky – málo sněhu, který byl přemrzlý a sypký, místy s ledovou kůrou. Po dosažení Zadní Skleněné štrbiny z časových důvodů na prvním příhodném místě výstup přerušen. Sestup do Červené doliny. Tři slanění a tři traverzy do sestupového žlabu Belasé věže. Sestup za tmy, návrat na chatu o ½ 9. Počasí: souvislá vysoká oblačnost cirrového charakter, večer vyjasňování.

24.3. Kupr a Víša – Baranie Rohy přes Baranie sedlo. Křena a Papáček – přechod Kozího štítu od východu na západ. Krejčí – Západní Kozí štrbina a Kozí Kopka. Počasí: jasno, slunečno, výrazně tepleji než v předchozích dnech. O ½ 4 oznámil Jirka, že jede domů, Jožka se k němu přidal a po 4 hodině oba odešli.

25.3. V 5 hodin ráno odchod zbývajících tří z chaty. V 10:29 odjezd z Popradu a večer příjezd do domovů.

Hodnocení vedoucího:

Pozitiva:

  1. Nikomu se nic nestalo
  2. Velice příjemné prostředí na chatě. Polopenze, kterou jsme měli, byla natolik vydatná, že skoro všechno dovezené jídlo jelo zpět do Čech.
  3. Oba dosavadní zimní nováčci se osvědčili a je možné je považovat za samostatné lezce i v zimních horách.

Negativa:

  1. Chybné rozhodnutí vedoucího při nástupu do Karbunkulového hřebene. Za panujících podmínek se nemělo vůbec nastupovat.
  2. Nečekaný a překvapivý odjezd dvou kamarádů. Argumentace iniciátora odjezdu byla racionální, nicméně způsob, jakým odjezd provedl, korektní nebyl. To se prostě kamarádům nedělá.